torsdag 15 januari 2009

Vitlöks- och örtbräserade gröna bönor och potatis

Det här är en enkel men mycket läcker rätt, som säkert blir allra bäst på sommaren med färska örter, men den går även fint att laga nu på vintern med torkade örter. Servera gärna rätten överströdd med rostade pinjekärnor!
Ta rejält med olja, örter och vitlök, de ska smaksätta grönsakerna.

2 portioner:
4 medelstora potatisar
Olivolja
3 vitlöksklyftor
Örter (jag använde salvia, rosmarin och timjan)
15 färska gröna bönor (ca 20-25 cm långa)
1 stor selleristjälk
2 schalottenlökar
2 tsk kumminfrön
1 syrligt äpple
1 msk vitvinsvinäger
Eventuellt cocktailtomater

Börja med att koka potatisarna tills de nästan är klara. Låt dem rinna av och svalna, men spara lite av kokspadet.
Skiva vitlöken tunt och hacka örterna grovt om de är färska. Värm oljan på medelsvag värme i en stekpanna och stek vitlök och örter i 5-10 minuter så att oljan tar smak av dem. Snoppa bönorna och skär dem i 5 cm långa bitar. Skiva sellerin och schalottenlökarna. Lägg dem i pannan och stek en minut, häll sedan på en liten aning kokspad från potatiskoket, bara några matskedar, och bräsera tills bönorna börjar mjukna, ca 7-8 minuter.
Rosta under tiden kumminfröna i en annan panna och lägg dem åt sidan.
Skala och tärna potatisarna och äpplet och blanda ned dem samt kummin och vinäger i stekpannan. Lägg även gärna i cocktailtomater som halverats på längden. Låt puttra några minuter så att vinägern kokar in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin