torsdag 23 april 2009

Karamelliserad äppelkaka med mandlar, kokos och apelsin

Något jag uppenbarligen har svårt för är att begränsa mina rätter till att fokusera enbart på en huvudingrediens, jag lägger alltid till några smaker som passar in. Det är tydligt i de flesta av mina matrecept men även i desserter, exempelvis innehåller min banankaka såväl bär som choklad och kryddor, och den utökades dessutom efter hand. Äppelpajen jag komponerade i höstas följer samma mönster.
Och så blev det även idag när jag improviserade fram denna äppelkaka.
Jag karamelliserade äpplena tillsammans med rostade mandlar, och kakan smaksattes också med rostad kokos och fick en svag ton av apelsin i bakgrunden.
Fantastiskt gott!!

30 mandlar
3 msk farinsocker
3 syrliga äpplen
4 msk kokosflingor
2 dl grahamsmjöl
2 dl dinkelsikt
2 tsk bakpulver
2 tsk mald kanel
2 tsk vaniljsocker
1 msk ljust muscovadosocker
1 dl råsocker
1 stor ekologisk apelsin
1½ dl neutral olja
1 dl sojamjölk

Värm ugnen till 175 grader.
Lägg mandlarna i en form och rosta dem i ca 10 minuter. Låt dem svalna och grovhacka dem sedan.
Smält under tiden farinsockret i en stor stekpanna på medelvärme. Skala, kärna ur och skiva äpplena och karamellisera dem och mandlarna i sockret.
Rosta kokosen i en torr stekpanna och lägg den i en skål.
Sikta alla torra ingredienser ned i skålen och blanda dem. Pressa ned apelsinsaften och finriv halva skalet om du vill ha mer framträdande apelsinsmak. Tillsätt olja och mjölk och blanda väl.
Häll smeten i en form och tryck ned äppel- och mandelblandningen i smeten.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.

tisdag 21 april 2009

Potatis- och sellerisallad med äpple och bönor

När jag lagade gårdagens grönsakspaj passade jag förstås på att koka några extra potatisar, det är alltid praktiskt att ha i kylen. Och purjolök har jag fortfarande gott om. När jag var och handlade idag köpte jag först syrliga äpplen (Granny smith) och sedan gick jag till torghandlaren och hittade stora stjälkselleri med massvis med blad. Under promenaden hem påminde jag mig om potatisarna och purjon och insåg att jag just bestämt vad jag skulle äta till middag... Dessa fyra råvaror blir tillsammans en utmärkt sallad! Dessutom fick de sällskap av vita bönor och en tomatvinägrett, och (självklart, potatis ingår ju...) rostade kumminfrön.
Det går att använda äpple, selleri och purjolök råa, eller fräsa dem i olivolja för att få dem lite mjukare. Dock tycker jag att deras krispighet är en bra kontrast mot de mjuka potatisarna och bönorna så de bör inte bli alltför mjuka.

Vinägrett:
Olivolja eller kallpressad rapsolja
Äppelcidervinäger
Salt
Svartpeppar
Tomatpuré

Stjälkselleri (helst med blad)
Purjolök (den vita och ljusgröna delen)
Syrliga äpplen
Kokta potatisar
Kokta små vita bönor
Kumminfrön

Rör ihop vinägretten.
Skiva selleristjälkar och purjo. Tärna äpplena. Fräs dessa eventuellt i olja, eller låt dem vara råa. Strimla selleribladen. Tärna potatisarna. Rosta kumminfröna i en torr stekpanna. Blanda allting i en stor skål och låt stå en stund innan servering.

måndag 20 april 2009

Grönsakspaj med bönstanning

Jag har massvis med purjolök och potatis hemma för tillfället, och vad är den självklara rätten att laga då? Jag är säker på att de flesta av er genast tänker på soppa, så därför lagade jag något helt annat...

Potatis är utmärkt att använda i pajdeg! Det binder ihop degen och ger den mer smak. Ni som läst mina tidigare recept vet att där det ingår potatis ingår det också kummin, och så även här. De rostade fröna passar perfekt i pajdegen!
I fyllningen går många slags grönsaker att använda, de jag nämner är bara förslag (som blev väldigt goda...).
Stanningen är hur enkel som helst att göra och består helt enkelt av mixade bönor, vatten och kryddor.

Pajdeg:
2 dl dinkelmjöl
1 ½ dl grahamsmjöl
½ tsk salt
2 tsk kumminfrön
 
1 stor kokt mjölig potatis
½ dl neutral olja
½ dl kallt vatten

Fyllning t ex några av:
Färsk broccoli
Purjolök
Vitlök
Zucchini
Röd paprika
Olivolja
Rucola/färsk spenat/mangold
Rosmarin

Bönstanning:
Cannelini/borlotti/små vita bönor
Vatten eller matlagningsgrädde
Buljongpulver (helst utan socker) utrört i lite vatten
Salt
Svartpeppar
Eventuellt fler valfria kryddor, t ex timjan

Värm ugnen till 200 grader.
Blanda mjölerna och saltet i en skål. Rosta kumminfröna i en torr stekpanna under omrörning, och tillsätt dem till mjölet. Mosa potatisen väl och rör ned den. Tillsätt olja och vatten och blanda till en slät deg. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda pajskalet ca 15 minuter.
Skiva under tiden broccolin och ångkoka den 2-3 minuter. Skiva de du använder av purjolök, vitlök, zucchini, mangoldstjälkar och tärna paprikan, och fräs alltihop i lite olivolja ett par minuter.
Skölj rucola/spenat/mangoldblad noga, låt dem rinna av väl och lägg dem i botten av pajskalet. Lägg de frästa grönsakerna ovanpå, tillsammans med rosmarin.
Mixa bönorna med vätskan så det blir en lös smet, och smaksätt. Bred ut bönstanningen över grönsakerna.
Grädda i 25-30 minuter.

onsdag 15 april 2009

Minestrone med bulgur

Ganska ofta i min matlagning börjar jag laga en rätt, som genom mina impulser under tillagningen förvandlas till något annat än jag först tänkt mig... Det här var tänkt som en soppa med bönor i huvudrollen, och några få grönsaker, men grönsakerna blev fler och fler och jag lade till bulgur, och plötsligt var det hela istället en minestronesoppa. Sådana innehåller ju vanligtvis antingen ris eller pasta, men frågan är om inte grovkornig bulgur passar ännu bättre. I varje fall blev det riktigt lyckat att använda det här.
Det flesta grönsaker går att använda, de här var det jag råkade ha till hands just idag. Jag använde nykokta pintobönor men vita, kidney eller canellini går också fint.

Olivolja
Gul lök
Vitlök
Potatisar
Morötter
Grovkornig bulgur
Kumminfrön
Paprikapulver
Salt
Svartpeppar
Grönsaksbuljong
Färska eller konserverade hela tomater
Broccoli
Kokta bönor
Rosmarin
Färsk spenat

Hacka löken grovt och fräs den i oljan på medelvärme tills den börjar mjukna. Skiva vitlöksklyftorna och låt dem fräsa med ett par minuter. Skiva en potatis tunt och tärna de övriga. Skiva morötterna. Lägg rotfrukter, bulgur och kryddor i grytan och låt dem fräsa någon minut, och häll sedan på buljongen. Koka upp, sänk värmen en aning och koka ca 10 minuter. Rör om så att den skivade potatisen slås sönder, och lägg sedan i hackade tomater, skivad broccoli, bönor samt rosmarin. Koka tills broccolin börjar mjukna och tillsätt då sköljd och strimlad spenat. Koka någon minut till, dra grytan från värmen och låt soppan svalna en aning innan servering.

onsdag 1 april 2009

Citron- och vitlöksmarinerad belugalinssallad med ugnsrostad broccoli och jordärtskockor samt pinjekärnor

Det här blev en lyxig och alldeles utmärkt födelsedagsmiddag, många milda och kontrasterande smaker och konsistenser som möts i samma rätt. Det går dock utmärkt att servera linssallad, grönsaker, och pinjekärnor separat eller blanda alltihop till en stor sallad.
Belugalinser är dyra små godsaker. De är svarta små linser som behåller sin fasta konsistens efter kokning och därför passar perfekt i sallader. De har en delikat smak som passar perfekt tillsammans med örter, citron och vitlök.
Ugnsrostad romanesco har jag ju skrivit om flera gånger. Men även broccoli passar utmärkt att rosta i ugnen, och då får den en tydlig rostad ton. Också rotsaker brukar ju vara goda att ugnsrosta, och det gäller även jordärtskockor.

1 dl belugalinser
1 selleristjälk
2 hela färska vitlökar eller 2-3 klyftor torkad
3 schalottenlökar
Mild olivolja
Nypressad citronsaft
Rosmarin
Timjan
Salt
Svartpeppar

7-8 jordärtskockor
En bunt färsk broccoli (ca 250 g)
Olivolja
Salt
Svartpeppar

Pinjekärnor

Koka linserna i ca 2,5 dl vatten.
Finhacka selleri, vitlök och schalottenlök och fräs dem i olja ett par minuter. Rör ihop en marinad på olja, citron och kryddor och blanda den med linser och och lökfräset. Täck över och låt marinera några timmar.

Värm ugnen till 180 grader. Skala jordärtskockorna och skär dem och broccolin i bitar. Lägg dem i en form, blanda med olja, salt och peppar och rosta i ca 20 minuter. Rör om ett par gånger.

Rosta pinjekärnorna under omrörning i en torr stekpanna på medelvärme tills de får färg. Häll genast upp dem i en skål.

Servera gärna det hela med bulgur.

1-årsdag!

Idag fyller Vegologi ett år!
Hittills har jag publicerat 102 recept, och givetvis kommer det ytterligare ett helt nykomponerat, delikat recept senare idag för att fira födelsedagen.
Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin