måndag 7 november 2011

Grönkåls- och pumpacurry

Har ni provat att laga curry på grönkål? Förmodligen inte. Jag har i varje fall aldrig sett ett sådant recept förut. Men det är ju inte så förvånande att jag då skapar ett, grönkålsfantast som jag är. Jag hade en bit butternutpumpa över som självklart fick vara med här. Dessutom har jag en påse skalade gula mungbönor, inköpt i någon av Stockholms alla asiatiska butiker. Dessa har ganska lång koktid (40-50 minuter om de inte är blötlagda, vilket jag faktiskt inte vet om det borde göras...), alltså betydligt längre än de vanliga gröna mungbönor som säljs i de flesta matbutiker. Sådana tror jag inte alls skulle passa bra här, de smakar alltför annorlunda. Bönorna kan ersättas med kikärtor, men pga kikärtors långa koktid är det bäst att använda redan kokta kikärtor.
Som vanligt gjorde jag min egen kryddblandning. Ni kan förstås välja andra kryddor om ni vill, men dessa passar väldigt bra i den här rätten.

Kryddor:
Spiskumminfrön
Korianderfrön
Kardemummakärnor
Svartpepparkorn
Valfri chili (mald eller flingor)
Nyriven muskotnöt
Gurkmeja

Neutral olja
Gul lök
Vitlök
Färsk ingefära
Tomatpuré
Gula mungbönor, eller kokta kikärtor
Butternutpumpa
Färsk grönkål
Salt


Ris
Sesamfrön


Värm en liten stekpanna på medelvärme och rosta kryddfröna tills de doftar starkare. Mortla dem fint och blanda med de övriga kryddorna.
Värm oljan på medelvärme i en stor gryta och sautera grovhackad lök under lock i 7-8 minuter. Tillsätt skivad vitlök och finhackad ingefära och stek en minut till. Rör ned en stor klick tomatpuré och låt puttra ca 7 minuter till. Rör om ibland så att det inte bränns. Lägg i bönorna, häll på drygt dubbel mängd vatten och koka upp. (Använder du kokta kikärtor kan du hoppa över detta steg och lägga i dem samtidigt som grönkålen). Låt koka under lock i ungefär 30 minuter. Skala, kärna ur och tärna en bit pumpa och tillsätt den. Strimla grönkålen och lägg i den samt kryddblandningen och salt efter ytterligare 10 minuter, och koka ca 10 minuter till, så att grönkålen är al dente och bönorna genomkokta.
Servera gärna med ris och rostade sesamfrön.

1 kommentar:

  1. Jättegod :) Kan rekommendera lite silkestofu till om den blir stark. Jag var generös med kryddorna och den värmde i höstmörkret.

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin