söndag 12 maj 2013

Maskros- och ärtpesto

En av mina favoritprimörer har nyligen börjat dyka upp, nämligen maskrosorna! De späda bladen är riktigt goda att äta råa medan de större är ganska bittra och behöver tillagas för att bli mildare. Här har jag ångat den ett par minuter och gjort pesto på dem.
Kom ihåg att inte plocka blad för att äta som växer intill trafikerade vägar.


Maskrosblad
Gröna ärtor
Solrosfrön
Vitlök
Salladslök
Salt
Kallpressad rapsolja

Skölj bladen noga och skär dem i grova bitar. Ånga dem och ärtorna ett par minuter och låt dem rinna av. Spara kokvattnet. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna eller kastrull på medelvärme tills de får färg. Låt dem svalna på ett fat. Skär vitlök och salladslök i grova bitar. Lägg alltihop i en mixer, salta och häll i en skvätt kokvatten. Mixa till en ganska grovmald pesto. Tillsätt olja och mixa igen. Servera till pasta, färskpotatis eller som dipp eller på en buffé.

2 kommentarer:

  1. Jag är väldigt dålig på att ta hand om just maskrosorna. Ska bli bättre!

    SvaraRadera
  2. Sunniva Abelli13 maj 2013 kl. 09:20

    Fick just ett tips att du kan ställa en uppochnedvänd kruka över en maskrostuva när den blivit lite för grov. Då blir bladen små och späda igen efter några dagar.

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin