tisdag 25 mars 2014

Blomkålspuré med hasselnötter och dill

Den här rätten är proppfull med smaker och går att göra i en mängd varianter genom att variera vätskemängden och konsistensen. Den kan vara ett fluffigt mos, en krämig sås eller en tjock puré och kan serveras som komponent i många sorters rätter, t ex med en grönsallad och vegokött eller som sås till fullkornspasta och grönkål.


Hasselnötter
Blomkål
Zucchini
Vitlök
Schalottenlök
Dill
Nypressad citronjuice
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Ev havre-/sojagrädde


Värm en torr stekpanna på medelvärme och rosta nötterna i 7-8 minuter. Rör om några gånger under tiden. Låt nötterna svalna på ett fat och grovhacka dem sedan. Lämna eventuellt några hela till garnering.
Skär blomkål och zucchini i bitar och ångkoka dem tills de är mjuka. Låt dem rinna av. Grovhacka vitlök och schalottenlök. Strimla dillen. Lägg gärna undan en del dill och nötter till garnering. Blanda alla övriga ingredienser utom grädde i en skål och stavmixa till en slät puré. Späd med grädde om du vill göra purén lösare. Vill du göra mos kan du vispa med ballongvisp tills det blivit fluffigare.
Strö över de återstående nötterna och dillen vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin