måndag 27 oktober 2014

Hasselnöts- och rödbetsbiffar

Höstmat innebär mycket rotfrukter, och många av dem gör sig perfekt i biffar. Tidigare har jag gjort ett recept på selleribiffar, och nu är det dags för rödbetor.
Många av oss, särskilt vi som varit veg*ner i många år, har säkert ofta blivit serverade sorgliga rödbetsbiffar i helfabrikatsversion som "vegetariskt alternativ". De är hemskt trista, men rödbetsbiffar går även att göra oerhört goda!
Nötterna ger här kontrasterande smak och utgör ett knaprigt inslag i biffarna, och kan bytas ut mot sesamfrön om så önskas. En skvätt balsamico ger sötma som passar utmärkt ihop med rotfrukterna. Jag använder ungefär lika delar betor och morötter, eller lite större mängd betor.


Rödbetor/gulbetor/polkabetor
Morötter
Balsamico
Okryddad tomatpuré
Gul lök
Vitlök
Hasselnötter
Färsk rosmarin och/eller salvia
Vetemjöl
Salt
Svartpeppar

Neutral olja till stekning

Skala och riv rotfrukterna grovt och lägg dem i en skål. Rör ned balsamicon och låt stå en stund så att det rivna smaksätts. Tillsätt en klick tomatpuré, finhackad lök och vitlök, grovhackade nötter och strimlade örter. Ha i en skvätt vatten om det är för torrt och lite vetemjöl för att göra smeten tillräckligt fast för att kunna forma den. Smaka av med salt och peppar.
Värm en stekpanna på medelhög värme och häll i ganska rikligt med olja. Forma biffar och stek några i taget tills stekytan är frasig och har fått färg. Vänd och stek på andra sidan.
Servera med t ex ris och marinerade bönor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin