lördag 6 december 2014

Broccolidipp med hasselnötter och citrus

Dippsåser behöver inte vara baserade på växtmejeriprodukter utan kan lika gärna göras på grönsaker. Den här krämiga dippen görs på broccoli, med hasselnötter som ger en rostad ton och citrus som bidrar med sötma eller syra. Apelsin passar utmärkt för att ge en mild söt fruktsmak, men vill du hellre ha en syrligare smak kan du använda citron. Det går fint att byta ut ungefär hälften av broccolin mot frysta gröna ärtor om du vill. Tillsätt dem då 1-2 minuter innan broccolin är färdiglagad så att ärtorna inte blir överkokta. Jag föredrar att använda färsk broccoli men fryst av bra kvalitet funkar också.
Denna dipp är ganska tjock och passar fantastiskt bra till klyftpotatis och andra rostade rotfrukter.


Hasselnötter
Färsk/fryst broccoli
Ev gröna ärtor
Vitlök
Apelsin eller citron
Färsk eller torkad rosmarin
Salt
Svartpeppar
Olivolja, gärna en fruktig sort

Värm en torr stekpanna på medelvärme och rosta hasselnötterna i 7-8 minuter. Rör om då och då. Låt nötterna svalna på ett fat. Skär broccolin i bitar och ångkoka den tills den blir al dente, det tar ca 5-7 minuter. Vill du använda ärtor så lägg till dem 1-2 minuter innan broccolin är färdig. Låt grönsakerna rinna av.
Lägg undan en del av nötterna och häll de resterande i en matberedare och mixa dem grovmalda. Lägg i grönsaker och vitlök, häll i en liten skvätt vatten om det behövs, och mixa till en tjock puré. Pressa citrusfrukten och riv en del av skalet om du vill ha mer citrussmak. Tillsätt detta samt rosmarin, salt och peppar och mixa hastigt. Tillsätt slutligen olivolja tills dippen har önskad konsistens. Grovhacka de sparade nötterna och strö dem över vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin