tisdag 29 april 2014

Vegologi ställer ut på Vegofesten

På lördag 3/5 är det dags för Vegofesten i Örebro! Jag kommer ställa ut där med mitt företag Vegologi och kommer även ha med mig infomaterial från Veganistan, som jag är en av grundarna till. Dessutom kommer min bok Glass åt alla! finnas till salu i begränsat antal exemplar till rabatterat mässpris.
Utöver ett stort antal utställande företag och organisationer kommer det hållas ett antal intressanta föreläsningar, konserter, konstutställning, och givetvis serveras massvis med fika och mat. Dessutom finns det en tårt-tävling! Det är öppet mellan kl 10 och 18, och hela programmet finns på webbsidan.

Jag hoppas vi ses där!

lördag 12 april 2014

Linssoppans dag 2014

Idag 12/4 är det linssoppans dag. Diverse andra maträtter och fikabröd har ju sina egna dagar, så för några år sedan tog ett par matbloggareinitiativ till denna dag för att även en riktigt nyttig maträtt ska få ha sin egen dag. Tyvärr har jag inte hunnit göra ett nytt recept till idag, så jag passar på att tipsa om mina befintliga linssopperecept:

Sötpotatissoppa med spenat och linser
Puylins- och grönkålssoppa
Linssoppa med ugnsbakade citrusfrukter
Linssoppa med chipotle och rostad broccoli

tisdag 8 april 2014

Rostad potatissallad med avocado, pak choy och mild vitlöksdressing

Jag är oerhört förtjust i ugnsrostad potatis, och föredrar då att använda en potatissort med släta, relativt små knölar, och låter dem vara i ugnen tills skalen fått fin färg. Därmed får skalen även mycket smak och bör förstås ätas, så det är definitivt bra att använda ekologisk potatis. Här passade jag på att rosta vitlök tillsammans med potatisarna, och eftersom jag hade några perfekta avokador hemma knåpade min intuition ihop den här underbara, mättande salladen. Pak choy kan ersättas med t ex babyspenat eller mangold, eller självklart grönkål.

Potatisar
Olivolja
Salt
Massvis med vitlök
Pak choy
Späda morötter, gärna med blast
Avokado
Salladslök
Persilja
Olivolja

Nypressad citronjuice

Värm ugnen till 225 grader. Skrubba potatisarna men skala dem inte och lägg dem i en ugnsform. Blanda med olivolja och salt. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem i ett hörn av formen, och blanda även dem med lite olja. Rosta i 30-40 minuter tills både potatisskalen och vitlöken blivit åtminstone fläckvis gyllenbruna. Eventuellt kan vitlöken behöva tas ut lite tidigare än potatisen.
Strimla pak choy och ångkoka i 2-3 minuter. Stjälkarna bör fortfarande vara krispiga. Skiva morötterna tunt (lägg eventuell blast åt sidan), tärna avokado och strimla salladslök och persilja. Blanda alla grönsakerna i en skål. Skär potatisarna (med skal) i stora bitar och vänd ned dem. Mosa vitlöksklyftorna i en liten skål och blanda med olja, citron och eventuellt finhackade morotsblad. Blanda dressingen med salladen och låt stå en stund innan servering.

tisdag 1 april 2014

Sexårssjubileum - hjälp mig göra en recepttopplista

Idag fyller Vegologi sex år! Det vill jag fira genom att ge en present till er läsare, men ni behöver bidra till att skapa den. På sistone har det inte blivit så många nya recept, och därför vill jag gärna lyfta fram de bästa recepten jag har i arkivet, och jag vill få er hjälp med att välja ut dem. Med närmare 400 recept bakom mig har jag förstås många favoriter, men jag vill få veta vilka ni läsare tycker allra mest om! Lämna en kommentar här nedanför, skicka ett mail eller hör av er på Facebook eller Twitter och berätta vilka just era personliga favoriter är, och gärna varför ni väljer just dem, så sammanställer jag så småningom en topplista.
Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin